Zioła, Suplementy Diety, Kosmetyki Naturalne – Sklep Internetowy Biosuplementacja.pl

Zamówienia telefoniczne:+48 692 942 561 (10:00-16:00, pon-pt)

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno 250 ml Olvita

Producent: Olvita
Dystrybutor: PPHU Maszyny i Przetwórstwo Nasion Oleistych Ol’Vita (Panków 2, 58-125 Pszenno)

Cena:  35,25 zł

Dostępność: Dostępny

Waga produktu: 0.5kg

Właściwości:

Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemno zielona barwa i charakterystyczny orzechowy smak i zapach. Ze względu na specyficzny skład nienasyconych kwasów tłuszczowych jest olejem lekkostrawnym. Kwasy tłuszczowe nienasycone to ponad 80% z czego 60% to kwasy wielonienasycone (kwas linolowy). Olej zawiera witaminy E, witaminy grupy B, A i D. Zawiera selen, potas i cynk. Olej z pestek dyni zawiera również takie substancje jak skwalen, fitosterole, citrulin, cucurbitin. Ze względu na wysoką zawartość tokoferoli olej z pestek dyni jest bardzo odporny na utlenianie. W kuchni stosowanym wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, warzyw, sera białego, ugotowanych jajek, a także sałatek, surówek oraz bezpośredniego spożycia. Dobrze komponuje podany z lodami waniliowymi. Przechowywany w lodówce może tężeć, co ustępuje niedługo po jego wyjęciu. Ze względu na swoje właściwości i skład olej z pestek dyni jest poszukiwany przede wszystkim przez mężczyzn ze względu na występujące w nim fitosterole. Niektóre z nich maja budowę bardzo podobną do cholesterolu, co przekłada się na ich znaczenie zdrowotne w walce ze zbyt wysokim poziomem „ złego” cholesterolu. Warto dodać iż witamina A i D oraz tłuszcze nienasycone zwiększają przyswajalność steroli roślinnych. Olej z pestek dyni jest poszukiwany przede wszystkim przez mężczyzn ze względu na działanie fitosteroli w kierunku profilaktyki i wspomagania leczenia wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego (prostaty). Pozostając jeszcze przy temacie pestek dyni, należy wspomnieć o ich antypasożytniczym działaniu. Efekt taki można osiągnąć stosując świeże pestki dyni, a odpowiedzialna za to jest substancja aktywna kukurbitin. Ze względu na znacząca zawartość cynku w pestkach dyni poleca się ich spożywanie osobom z problemami chorób skóry, trądzikiem, opryszczką, choroba wrzodową żołądka oraz trudno gojącymi się ranami.

Sposób użycia:

Do stosowania na zimno, do sałatek, potraw lub bezpośredniego spożycia.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania w lodówce.

Składniki:

Olej z pestek dyni.

Opakowanie: 250ml

Opinie klientów

Aktualnie nie ma opinii do tego produktu...

Dodaj opinię